Implantologie
Tandheelkundige implantaten, een fijne en gave oplossing!
Wat is een implantaat?
Een tandheelkundig implantaat is een kunstwortel van titanium. Meestal is een implantaat voorzien van een schroefdraad en een microfijn geruwd oppervlak voor een goede hechting met het bot.
Als een eigen tand of kies verloren is gegaan of er nooit is geweest, kan een implantaat in het bot van de kaak geplaatst worden. Het bot groeit vast tegen het implantaat aan (osseointegratie). Na verloop van tijd kan er een tand, een kies, een brug of een prothese op bevestigd worden. Hierdoor zijn losse (uitneembare) tandvervangingen niet meer nodig.
Redenen om implantaten te nemen
Implantaten kunnen worden toegepast in de volgende situaties:
- Bij (dreigend) verlies van één of meer tanden en/of kiezen waarvan u of uw tandarts vindt dat deze vervangen moeten worden.
- Als u een (gedeeltelijke) prothese hebt die niet comfortabel aanvoelt of die als een “vreemd lichaam” blijft voelen.
- Als u problemen heeft met uw kunstgebit. Bijvoorbeeld: loszitten, moeilijk kauwen of spreken, pijn bij het eten of esthetische problemen zoals een ingevallen mond en/of wangen.
Soms kunnen implantaten gebruikt worden als verankering bij orthodontische behandelingen.
Geschiedenis van de implantologie
Implantologie is een relatief nieuw vakgebied binnen de tandheelkunde. Weliswaar werden al in het verre verleden gebitsimplantaten toegepast, maar meestal met weinig succes en zonder wetenschappelijke grondslag.
Eind jaren ‘50 ontdekte de Zweed Per-Ingvar Brånemark min of meer bij toeval dat bot aan titanium vast kan groeien. Dit verschijnsel wordt “osseointegratie” genoemd. Brånemark ontwikkelde een (naar hem vernoemd) titanium schroefimplantaat en deed grondig wetenschappelijk onderzoek. Geleidelijk werden de toepassingsmogelijkheden steeds verder uitgebreid.
Aanvankelijk werden implantaten alleen in een volledig tandeloze onderkaak toegepast. Door de snelle ontwikkeling van wetenschappelijk inzicht en techniek kunnen implantaten tegenwoordig overal in de mond veilig worden toegepast.
Vroeger was het niet mogelijk te implanteren op plaatsen waar te weinig bot aanwezig was. Er zijn inmiddels tal van technieken om voldoende bot te creëren. Door gebruik te maken van moderne, veilige soorten kunstbot, eigen bot en middelen om de groei van bot te stimuleren kan tegenwoordig vrijwel overal worden geïmplanteerd. Implantologie is inmiddels niet meer weg te denken uit de moderne tandheelkunde. Het is een zeer voorspelbare techniek, waarvan de betrouwbaarheid en levensduur minstens even goed is als die van conventionele kronen en bruggen. De 10-jaarsoverleving van implantaten ligt tussen de 95 en 98 %.
De digitaal vervaardigde kroon of brug op implantaten of de digitale prothese op implantaten is nog nauwkeuriger.
Welke oplossingen zijn er met tandheelkundige implantaten?
- Eén implantaat met kroon voor 1 ontbrekende tand of kies.
- Meer implantaten voor een vaste brug.
- 4, 6 of soms 8 implantaten voor een volledige vaste brug.
- 2, 4 of 6 implantaten als houvast voor een vastklikkende volledige ‘overkappingsprothese’.
Eén implantaat met kroon voor 1 ontbrekende tand of kies:
Wanneer een tand of kies verloren gaat werd die voorheen verwijderd en meestal een tijdelijke uitneembare oplossing geplaatst. Overleg éérst met onze implantoloog. Bijna altijd kan direct na het verwijderen van de tand of kies, met de huidige techniek, een implantaat worden geplaatst met tijdelijke kroon. Na enkele maanden vastgroeien in het bot, krijgt u de definitieve kroon. U loopt niet meer met een tijdelijk plaatje, uw bot slinkt minder en het tandvlees blijft mooier op z’n plaats. Deze implantaatbehandeling is volgens het ‘MeteenDoor’ principe.
Dus, altijd éérst naar onze implantoloog bij dreigend tandverlies!
Meerdere implantaten voor een vaste brug.
Gaan meer tanden of kiezen verloren? Ga dan ook éérst naar onze implantoloog, bespreek daar de problematiek en mogelijkheden.
Meestal zijn implantaten, na vastgroeien, voorzien van een vastgeschroefde, niet uitneembare, brug de beste oplossing. Afhankelijk van botvolume kunnen ook deze implantaten tegenwoordig vaak direct na het ‘trekken’ van de tanden worden aangebracht/ingeschroefd met meteen ook een tijdelijke brug en later de definitieve brug.
4, 6 of meer implantaten voor een volledig vaste, niet uitneembare, brug.
Het is voor de meeste mensen dramatisch wanneer de laatste eigen tanden en kiezen verloren dreigen te gaan. Het heeft een grote impact op het zelfvertrouwen en eigenwaarde.
Niets is fijner dan nieuwe tanden die vast en niet uitneembaar in de mond zitten.
In onze klinieken hebben wij al jarenlang ervaring met de zogeheten: All-on-4 of All-on-6 behandelmethode.
Na een grondig zorgplan, 3D röntgen vooronderzoek en planning worden op de behandeldag al uw resterende tanden en kiezen verwijderd. Er worden per kaak 4 of 6 implantaten geplaatst en enkele uren later gaat u met een vaste, niet uitneembare, tijdelijke brug op deze implantaten weer naar huis. U kunt ’s avonds voorzichtig uit dineren. Na enkele maanden vastgroeien van de implantaten in het bot van de kaak wordt de definitieve ‘vol-keramische’ brug op maat gemaakt. U heeft weer prachtige vaste, niet zelf uit te nemen tanden en kiezen.
Wilt u weten wat voor u de beste oplossing is? Maak dan een afspraak voor een intake gesprek via onderstaande button.